Sint Maarten in de Mauritsstraat

Weten jullie wel dat je ieder jaar op 11 november veel snoep in huis moet hebben! Dan komen wij, de kinderen uit de Mauritsstraat, 's avonds namelijk langs met onze lampions. Dan zingen we over Sint Maarten en dan ben jij of bent u aan de beurt om ons eens lekker te trakteren.

Wie is Sint Maarten, vraag je?
Nou, je kunt beter vragen wie was Sint Maarten, want hij is al jaren dood. Sint Maarten was echt supercool. Een hele aardige man, die vaak op een paard reed met een rode mantel om. Die mantel leek wel een beetje op die van Sinterklaas. Sint Maarten was een Hongaar. Hij werd dus in Hongarije geboren. Dat was in 316.

Maar waarom moeten jullie nou snoepjes geven, vraag je?
Nou kijk, Maarten was een hele aardige man. Op een koude avond in de winter reed hij op zijn paard over een karrenpad in de richting van Utrecht. Het is zo lang geleden dat Utrecht toen nog niet eens een stad was. Het waren maar een paar hutjes bij elkaar. Vlak bij Utrecht (ongeveer waar nu de Mauritsstraat is) kwam Maarten een arme man tegen.

Die man had het verschrikkelijk koud. Maarten had het zelf ook koud maar sneed met zijn zwaard toch een groot stuk van zijn mantel af en gaf dat aan de armerik. De man sloeg de lap om zijn lijf en paste er tot zijn verbazing helemaal in. Met tranen in zijn ogen keek hij Maarten aan en zei "dankjewel heer". Sindsdien is St. Maarten het feest van geven. Zoals je ziet hebben we allemaal dikke jassen aan dus aan een stuk mantel hebben we niet zoveel. Snoep lijkt ons daarom maar het beste wat u kunt geven...


..........?, Lucas, Francien, Nicolaas en Kees

Omdat het s'avonds in november al zo vroeg donker is namen de kinderen vroeger, toen er nog geen straatlantaarns waren, een kaarsje mee. Die kaarsjes gingen steeds uit in de wind. Daarom maakten die kinderen een suikerbiet of een pompoen hol van binnen en zette daar het kaarsje in. Om toch wat licht naar buiten te laten komen sneden ze er wat gaten in. Vaak in de vorm van een gezicht. Dat doen we nu dus nog steeds. De kinderen die niet zo handig zijn kopen gewoon een lampion.



Wat heeft Sint Maarten met Utrecht te maken?
Wat wel leuk is om te weten is dat Sint Maarten de officiële bescherm-ridder van onze stad is. Het rood-witte wapen van Utrecht moet de rode mantel van Sint Maarten voorstellen, waar een schuin stuk is afgesneden. Ook onze eigen Domkerk is aan Sint Maarten gewijd. Als er dus één stad is waar je echt het Sint Maarten-feest moet vieren is het wel Utrecht.


Sint Maarten snijdt zijn mantel doormidden

Is Sint Maarten nu hetzelfde als Haloween?
Nee hoor, dat is heel iets anders. Haloween is een oeroud feest van een oud Europees volk, de Kelten. Op 31 oktober vierden de Kelten hun oud en nieuw. Ze wisten toen nog niet dat dat eigenlijk 31 december moest zijn... De avond van 31 oktober noemden zij Eve of All Saints (aller heiligen). Tijdens Eve of All Saints zouden de zielen van alle mensen die het afgelopen jaar waren overleden, toegang krijgen tot het land van de doden. Deze avond werd ook wel Hallow Even genoemd. Hierin herken je al Halloween. Vroeger verkleedden alle Kelten zich op die avond om de zwervende zielen (een soort geesten dus) af te schrikken. De Kelten waren bang dat die geesten hen zouden aanvallen. Hoe lelijker je verkleed was, hoe moeilijker het voor de geesten was om iemand te herkennen. Die Kelten zorgden dus wel dat ze heel eng verkleed waren. Haloween wordt eigenlijk alleen in Amerika en Canada gevierd. De uitgeholde pompoen hebben ze gejat van Sint Maarten.


Sint Maarten en Haloween, niet hetzelfde!!!