Nieuw parkeerbeleid bedreigt privacy Utrechtse burgers

Deze week kregen bewoners van de Mauritsstraat deze folder in de bus. Vanaf april 2009 hoeft niemand meer een parkeervignet op de voorruit van zijn auto te plakken. Een parkeercontroleur scant vanaf die tijd gewoon het kenteken van uw auto en ziet via een centrale database of u een geldige parkeervergunning heeft. 'Clearing house parkeren' heet dit systeem. Twintig grote gemeenten, waaronder Utrecht, zijn dit aan het invoeren. Wat de gemeente er vergeet bij te vertellen is dat er nog een klein probleempje is met de privacybescherming.

De centrale database waarin de parkeercontroleur uw auto opzoekt registreert nummerborden. Daaraan koppelt het een grote hoeveelheid gegevens over verblijfplaats en gevolgde routes. Het koppelt er ook 'rechten' aan, bijvoorbeeld een saldo waarmee voor parkeren betaald kan worden. Op den duur zullen sensoren in de straten de automobilist kunnen vertellen - via zijn TomTom of mobiele telefoon - waar in de buurt nog een legeparkeerplek te vinden is. Niet alleen in Utrecht, maar in heel Nederland. Maar dan zitten we al middenin de Brave New World - zover is het nog niet helemaal.

De laatste gegevens over het clearing house parkeren in de landelijke pers dateren van afgelopen voorjaar. Toen had het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) er nog nooit van gehoord. Wouter Teepee van de Radbouw Universiteit Nijmegen, specialist in privacy- en beveiligingsvraagstukken, had veel vragen. 'Het risico bestaat dat het waarborgen van de privacy zoals dat bij Anders Betalen voor Mobiliteit (in de volksmond rekeningrijden) is gebeurd, door dit systeem om zeep wordt geholpen als er geen technische garanties voor anonieme deelname aan het systeem zijn ingebouwd.' (Financieel Dagblad, 20 maart 2008). Zonder zulke garanties zullen politie en geheime diensten rijkelijk gegevens kunnen putten uit dit systeem. 

KK 13-12-2008