Problemen voorkomen

door Laurens Brouwer

Ongeveer 15 straatbewoners waren op 18 oktober rond 20:00 uur naar het politiebureau gekomen om meer te horen over de problemen in de straat, die de politie ter ore waren gekomen. Niet geheel onverwacht bleken de problemen toch wat minder aanwezig dan de uitnodiging had doen voorkomen, en had de avond vooral een preventief karakter.

Waar het om bleek te gaan is dat de politie heeft waargenomen dat er over de gehele wijk gerekend een populatie jongeren begint te ontstaan die door de politie betiteld wordt als "aanstormende jeugd". Het gaat om jongeren die over het algemeen nog thuis wonen, maar van hun ouders meer vrijheid krijgen om 's avonds de straat op te gaan en elkaar daar te ontmoeten. Het gaat om jeugdigen uit verschillende wijken die naar elkaar toe trekken. Je zou het hangjongeren kunnen noemen.

Weinig overlast
Momenteel geven deze groepen hier over het algemeen weinig overlast, maar het doel van de politie is natuurlijk ook om dat zo te houden. Daarom zijn de wijkagenten bijvoorbeeld vaak 's avonds op straat aanwezig om zodoende de jeugd te leren kennen. Tijdens de bijeenkomst werd uitgelegd hoe bewoners de politie kunnen benaderen. De wijkagenten worden bijvoorbeeld regelmatig op straat aangesproken en door buurtbewoners op situaties gewezen. Deze contacten komen echter niet in de statistieken terug. Dat gebeurt pas wanneer er telefonisch contact opgenomen wordt. De aanwezigen werden dan ook gestimuleerd om meer van de telefoon gebruik te maken voor het melden van situaties die daartoe aanleiding geven. Wanneer de politie voldoende meldingen krijgt kan bijvoorbeeld een jongerenwerker ingeschakeld worden. Ook kan de politie zelf bijvoorbeeld de zogenaamde bikers inschakelen.
De vraag werd gesteld of de hangplekken door de politie gedoogd worden. Dat bleek inderdaad zo te zijn, mits het aantal jongeren in aantal beperkt blijft. Worden het er teveel dan verzoekt de politie de groep om uit elkaar te gaan. Genoemd werden de Stolberglaan en het Wilhelminapark.

Ervaringen straatbewoners
Toen het onderwerp eenmaal goed was neergezet kwamen de reacties van de straatbewoners los. Een was bijvoorbeeld getuige geweest van een tassenroof uit een auto, terwijl de eigenaar met een baby op de arm in huis verdwenen was. Zelfs een winkeldiefstal door het inslaan van de spiegelruit wasmeegemaakt. Iets minder spectaculair, maar ook interessant voor de politie was een persoon die alle auto's afging om te kijken of er iets interessants in lag.
Een drietal aanwezigen klaagde over nog thuiswonende studenten uit de straat die soms midden in de nacht terugkeren uit de stad en het nodig vinden met veel rumoer nog wat na te praten, voordat ze hun huis in gaan. Omdat zij aan de voorkant slapen worden ze daar wakker van. De wijkagente gaf aan dat ook in dit soort gevallen het zinvol is om aan de bel te trekken.
Ook de overlast van studentenhuizen kwam aan de orde, waarbij gesteld werd dat het de laatste tijd - wellicht vanwege de tegenvallende zomer - rustig blijft. De politie gaf aan dat in samenwerking met de gemeente ook woonoverlast en zelfs overlast door studentenhuizen te aangepakt kan worden.

Gedoogzone potloodventers
Een ander onderwerp was potloodventers, die nogal eens in Bloeyendaal gesignaleerd worden, een populaire honden-uitlaat plek. Ook hiervan wil de politie graag de (telefonische) meldingen ontvangen, zodat nagegaan kan worden of er sprake is van verplaatsing vanuit het Hogelands park, waar een gedoogzone is.

Ongelukkige tekst, goed initiatief politie
Achteraf werd geconstateerd dat de tekst in de uitnodigingsbrief niet helemaal de juiste verwachtingen gewekt had, maar dat de aanwezigen overwegend positief waren over het initiatief van de politie.
Het doel van de politie is dus het genereren van meer (telefonische) meldingen. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van het nummer 0900-8844, waarna de beller wordt verbonden met de plaatselijke politie. 's Avonds en 's nachts wordt de beller met het callcenter doorverbonden. In spoedgevallen kan er ook altijd gebruik gemaakt worden van 112. Wie de plaatselijke politie belt kan vragen naar de wijkagent: Truus Bouman of de wijksecretaresse Conny Schoonen. De politie is (nog?) niet per e-mail bereikbaar.


Eerste bericht over de brief op de Mauritststraat site d.d. 30 september 2005
Woensdag 28 september werd bij alle huizen in de Mauritsstraat bovenstaande brief bezorgd door medewerkers van de politie.
In de brief wordt gemeld dat wij problemen in de straat hebben. Helaas wordt niet vermeld waar het hier om gaat. Blijkbaar hebben we de problemen niet allemaal.

Al snel ontvingen we op het emailadres van deze site vragen of wij misschien wisten wat voor problemen hier bedoeld worden. De redactieleden hadden geen idee.
Een telefoontje met de afzender van deze brief, onze wijkagente Truus Bouman geeft een beetje duidelijkheid. Zij gaf een voorzichtig antwoord, het heeft betrekking op overlast van jeugd. Truus Bouwman wil met de bijeenkomst op 18 oktober een oplossing voor dit reeds gesignaleerde probleem proberen te creëren. Daarnaast wil ze op de bijeenkomst de Mauritsstraatbewoners de mogelijkheid bieden eventuele andere Mauritsstraatzaken van belang te bespreken.

De bewonersavond is gepland in de herfstvakantie op dinsdag 18 oktober 2005 om 20.00 uur op het politiebureau aan de Baden-Powellweg 4.

Indien iemand uit de straat iets meer te melden heeft over deze problemen, horen wij dit uiteraard graag. Dit kan via ons emailadres of via ons vernieuwde gastenboek.

Update 3 oktober 2005
Wij waren niet de enigen die met de politie gebeld hadden. Op het Mauritsstraat mailadres kwamen een aantal berichten binnen met extra informatie over de 'problemen'. Onderstaand bericht van Joke Aardoom-Mertens was het bericht met de meeste informatie. Zij had nog de leuke verrassing dat de Nassaustraat ook bij de politie op bezoek mag.

Ook ik heb gebeld met het politiebureau nadat wij op nummer 2 (waarschijnlijk omdat we op de hoek met de Nassaustraat wonen) een 2-tal brieven in de bus kregen. Identieke brieven waarin maar 2 verschillen zaten, namelijk de naam van de straat en de datum van de informatie-avond. Ik heb los weten te peuteren dat er zowel vanuit de Mauritsstraat als de Nassaustraat als de Koningslaan "meldingen" waren geweest van overlast van een groep "hangjongeren". Zij zouden vernielingen hebben aangericht en zich met veel lawaai door de bovengenoemde straten hebben verplaatst. Vanuit het politiebureau wilde men graag weten of er meer bekend was van deze groep jongeren, of het wellicht mijn kinderen waren (??) en wat er gedaan kan worden om dit probleem op te lossen. Ik gaf aan dat het wellicht handiger was geweest e.e.a. in de brief te zetten want ik voorspelde een heleboel telefoontjes met de vraag over welke problemen het in de brief ging!

Ter informatie: een week na onze informatie-avond is de Nassaustraat aan de beurt.

De brief

<<< terug naar nieuws 2002 - 2005